Behandlinger

Vi er en spesialklinikk med et bredt spekter av kosmetiske behandlinger og operasjoner.
 

Fjerning/forbedring av sprengte blodkar og åreknuter

SKLEROTERAPI

Hva er ”spindelvev-årer” på bena?

”Spindelvev-årer” er små blodårer som ligger under huden på bena og er en slags mild form for åreknuter.  De kan være røde eller mer blålige og kan minne om spindelvev eller tynne tråder.  De kalles derfor ofte ”spindelvev-årer”.  De er ikke helsefarlige, men kan for mange likevel være en stor plage.  Å fjerne dem vil ofte kunne gjøre at bena føles lettere og mindre trette, i tillegg til det kosmetiske resultatet.

Hva kommer de av?

Det er det ingen som kan si helt sikkert.  Arv synes å spille en rolle, graviditet, overvekt og jobber hvor man står mye stille synes også å ha betydning.  Kvinner helt nede i 20-årene kan få spindelvev-årer, men vanligvis kommer de først til syne i 30-40 årsalderen. 

Kan man forebygge å få spindelvev-årer?

Tja…  Man kan i hvert fall bidra til å ikke forverre situasjonen når de først er kommet.  Man kan øke blodsirkulasjonen i bena ved å gå turer eller trene på annen måte.  Og man kan forsøke å unngå å hemme blodsirkulasjonen i bena ved å ikke gå i trange bukser, ikke stå lenge stille og ikke sitte med bena over kors i lengre tid.

Hvordan blir man kvitt spindelvev-årene?

Vi benytter en behandling som heter scleroterapi. Vi injiserer da et høykonsentrert stoff (aethoxysclerol) inn i de små blodårene og dermed trekker de seg sammen og forsvinner. Blodet finner da andre veier å gå, og blir ikke lenger synlige. Vanligvis behandler vi ett ben om gangen og lar det gjerne gå 2-3 uker før vi tar det andre. Etter 6 uker vurderer vi resultatet og gjentar behandlingen der det måtte være nødvendig. Vi gir oss ikke før alle spindelvev-årene er borte! Behandlingen har vært utført i over 100 år. I England og Tyskland har dette lenge vært en anerkjent teknikk. Behandlingen er relativt ny i Norge, ca 5-10 år, men utføres på stadig flere norske pasienter.

Er scleroterapi farlig?

Nei, men………..  Noen svært få kan få allergisk reaksjon av det stoffet vi sprøyter inn, så det har vi beredskap for.  Andre ytterst få kan få infeksjon i nålestikkene hvilket igjen kan gi arr.  Det er derfor viktig at du tar raskt kontakt med oss dersom du lurer på om noe er galt!

Er scleroterapi vondt?

Selve stikkene er ubehagelige men ikke direkte vonde.  Etterpå blir det en reaksjon i de blodårene som er blitt behandlet, hvilket kan kjennes som en mild sviing. 

Hva gjør man etter behandlingen?

Først og fremst skal man leve stort sett som før. Gå gjerne spaserturer, men unngå å trene hardt, langvarig sitting og ståing de første dagene etter behandlingen.  Man bør også unngå å svømme i klorvann, ta dampbad, badstu, samt massasje og lignende de neste 2-3 dager. Det er også nødvendig for et godt resultat at man har på en støttestrømpe (fås kjøpt på apoteket) i 2 uker etter behandlingen.  Bandasjen vi setter på under behandlingen skal beholdes i 48 timer. Rett etter behandlingen vil det oppstå lett hevelse og enkelte blå merker (hematom) etter stikkene. Dette forsvinner raskt på de fleste, men enkelte opplever at det tar litt lenger tid.  Disse merkene forsvinner alltid selv om det i enkelte tilfeller kan ta opptil et år. Noe lokal kløe kan også oppleves i opptil et par dager. Klø gjerne, men ikke klor.

På større årer kan det oppstå brune pigmentflekker på det aktuelle behandlingsområdet. I noen tilfeller kan det ta opptil ett år før dette forsvinner. Dessverre er det ikke mulig å bedømme på forhånd om dette vil oppstå.

Hvor mange behandlinger? 

Allerede etter noen dager vil du kunne se en lett forbedring. Etter 1-3 måneder vil du se betydelige resultater.

Én behandling er sjeldent nok. Hvor mange behandlinger du trenger er helt avhengig av hvor stort område og størrelsen på årene som ønskes behandlet.

Dette behandlingen utføres på våre klinikker på Skøyen, i KristiansandTønsberg og Trondheim.